Mentés

Amit tudnia kell a rendszeres testmozgás jótékony egészségügyi hatásairól

914
HOZZÁSZÓLÁS:

Az elmúlt 50 évben a fejlett országokban a testmozgás általában is jelentős mértékben csökkent. A gépesítés, a számítógépek, háztartási gépek, munkagépek elterjedése ehhez nagymértékben hozzájárult.

Az elvégzendő fizikai munka általában is kevesebb lett. Ezért nőtt meg a minél hamarabb elkezdett (szabadidős) fizikai aktivitás jelentősége.

>>> KÉRDEZZÜK MEG KEZELŐORVOSUNKAT!

Mentés

Ha már jó Ideig nem voltunk edzésben, vagy éppen egy új sportággal kezdenénk, nagyon tiasznos, ha előtte tölke-ressük orvosunkat. Ö tanácsokat ad az edzés intenzitására vonatkozóan, miután erőnlétünket tölmérte, és meg lehet vele beszélni minden várható következményt is. így az egyetértésével készíthetjük el az edzéstervet.

A mozgás jótékony hatásai

Sohasem késő elkezdeni! Lássuk a testmozgás néhány előnyös hatását:

Szív és érrendszer

A szívfrekvenciát (pulzust) növelő, legalább heti 3 alkalommal, 30 percnél tovább végzett gyakorlatok segítenek a szív-és érrendszer karbantartásában.

Ezek az ún. aerob gyakorlatok „erősítik” a szívizmot, így a szív hatékonyabban tudja a vért továbbpumpálni az erekbe. Végeredményben a pulzus lassul, a „fittség”, a kondíció javul. A rendszeres testmozgás javítja a keringést, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét.

Légzőrendszer

Az asztmás vagy krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedő betegek úgy találják, hogy a (fokozott) mozgás eleinte nehezíti légzésüket, de a rendszeres gyakorlással a tüdőkapacitás nő, és a légzésmintázat is javulhat.

Mozgásszervek

A rendszeres testmozgás karbantartja az izomzatot, az inakat, a szalagokat, csökken a derék- és hátfájdalom, főként idősebb korban.

A test-(izom)építés, a helyesen végzett gyakorlatok erősítik az ízületeket, és csökkentik pl. a reumatoid artritisz hatásait.

A terheléssel járó gyakorlatok (séta, tánc, ugrálás) erősítik a csontokat, akadályozzák a természetes csontritklás kialakulását.

Pszichés hatások

Az aktív és rendszeres testmozgást végző emberek „jólléti” faktora magasabb. A mozgás segít a stressz, az agresszivitás, a depresszió és az alvászavarok megoldásában.

Szociális hatásokfitness-edzes-edzoterem-mozgas

Sokan szeretik a csapatjátékokat, a versengést. A csapatmunkában való részvétel új készség megtanulása mellett bővíti a baráti kört is.

A csoportos játékokban való részvétel fontos testi és szociális készségek kialakításával segíti a felnőttkori beilleszkedést, erősíti a csapatszellemet és egymás megbecsülését, valamint fejleszti a felelősségérzést csapaton belül.

914
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

117
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés