Mentés

Milyen öltözékben fussunk télen, és mit csináljunk edzés után?

1181
HOZZÁSZÓLÁS:

Milyen öltözékben fussunk nyáron, mit vegyünk magunkra, ha hideg, télies az időjárás?telifutas

Ha télen futunk

Hidegben vastag zoknit, jégeralsót vegyünk a melegítő alá, ha az nincs, úgy esetleg egy ócska pulóvert. Kötött sapka is szükséges, de kesztyűt már csak akkor vegyünk, ha nagyon fázós a kezünk, mert az általában hamar felmelegszik a folyamatos mozgástól.

Az időjárás viszontagságaitól nem kell félnünk, ha megfelelő meleg öltözékkel tudunk védekezni a hideg ellen. A zimankós hóvihar legfeljebb csak megrövidítheti az edzést, de az elmaradásra nem indok.

Mentés

Cipőnk lehetőleg vastag gumitalpú legyen, különösen ha sokat futunk kemény talajon. Ha nincs módunkban nyersgumi talpú, ún. ,,melegítő” cipőben futni, úgy tornacipőnkbe tegyünk végig laticelből kivágott talpbetétet.

A folyamatos futástól minden versenyző alaposan megizzad. Gyakran előfordul, hogy a sapkáról hátul jégcsapok lógnak, ráfagy az izzadtság. Ne ijedjünk meg az ilyen jelenségektől, mert akár meddig is vagyunk a szabadban, ameddig mozgunk és nem állunk meg, semmi bajunk nem történhet.

Futás utáni teendők

Edzés után mindig alaposan tisztálkodjunk, fürödjünk meg, és csak akkor menjünk ki ismét — most már polgári ruhában, rendesen felöltözve — a szabad levegőre, amikor teljesen lehűltünk és megszáradtunk.

Sportruházatunkat minden edzés után szellős helyen szárítsuk ki, mert nedves szerelésben nem tanácsos elkezdeni az edzést. Mossuk is ki gyakran trikónkat, melegítőnket, zokninkat, mert ez is hozzátartozik a rendszeres sportoláshoz.

Melegebb időben, melegítés után már rendszerint levetkőzik a versenyző, trikóban és nadrágban futja a résztávokat. Ha hűvös szél fúj, ilyenkor is célszerű hosszabb séta esetén felvenni a melegítőt. Általában ne féljünk az izzadástól, melynek testünk hőmérséklet-szabályozásában nagy jelentősége van. Az izmok lazaságának, átdolgozásának, kellő előkészítésének nélkülözhetetlen velejárója az alapos izzadás, a homokunkról csöpögő verejték.

A cipőnk ápolása

A szöges cipő a futó atléta legfontosabb „műszere”. Gondozni, tisztítani kell, nem pedig unott mozdulattal az öltözőszekrény alá hajítani a pókháló és szemét közé.

A kiszáradt, megrepedt bőr az elgörbült lemez feltöri a lábat, azután jajgat az atléta, hogy nem tud szögest húzni, mert fáj a lába. Télen, tavasszal nem nagyon fontos a szöges cipő használata, de ahogy gyorsul a futóritmus, úgy kell egyre inkább edzésen is felhúzni, főleg ha salakon futunk.

Ilyenkor fokozatosan szoktassuk a lábat a szöges-cipőhöz, mert sokszor jelentkeznek kisebb-nagyobb lábfájások a formába hozó időszak idején. Az éjszakai állott vizes borogatás az egyik legjobb orvosság, de nem árt, ha sportorvoshoz is fordulunk, amennyiben hosszabb ideig ,,érezzük a lábunkat”.

1181
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
2
  1. Bodacs Géza szerint:

    Az időjárás testközeli bemérése céljából, én futás előtt ellenőrizni szoktam a kinti hőmérsékletet hőmérőn, és mindig kilépek a teraszra is, hogy a saját bőrömön is megérezzem, milyen az idő valójában.

    • Vígh Róbert szerint:

      Teljesen egyetértek, mindenkinek más a hőérzete. Én is először kimegyek 1-2 percre az udvarra, hogy el tudjam dönteni hány réteg ruha kell.

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

726
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés