Mentés

Milyen korlátai vannak a testformálásnak?

2350
HOZZÁSZÓLÁS:

A nők csupán húsz százalékának van olyan alakja, amilyet szeretne, mintegy negyven százalék egész más testfelépítést kívánna magának, s mindenekelőtt szeretne karcsúbb lenni. A többiek közömbösek a problémával szemben.

Az elégedetlenek aránya nagyon magas, különösen azt a tényt figyelembe véve, hogy ma márfogyas-zsiregetes-fogyokura-29 nem létezik olyan szigorúan behatárolt szépségideál, mint korábban. Hogy ezek az ideálok mennyire a korízléstől függenek, az nyilvánvaló, jó példát találunk erre a flamand festő, Péter Paul Rubens képein, melyeken a barokk kori érzéki-buja nőideált örökítette meg. Az akkori, nagyon sokáig érvényben lévő eszményi nőalakot ma már egész egyszerűen „túlsúlyosnak” minősítenénk.

Marilyn Monroe idejében, és még jóval azután is, akkor volt egy nőnek jó alakja, ha legalább közelítőleg rendelkezett a 95-58-90-es méretekkel. Aztán az angol fotó-modell, Twiggy megjelenésével a női domborulatok radikálisan lelaposodtak. Divatba jött tehát a fiúsan karcsú alak, és a példakép utánzása sokszor kóros lefogyáshoz vezetett.

Eszményi méretek és súly helyett: karcsú és fitt

Mentés

Ezek az idők is elmúltak. A soványság régen nincs már divatban, és az ötvenes évek méreteiről sem álmodoznak már a nők. Létezik ugyan most is egyfajta eszménykép, de ez nem határolható körül olyan élesen, és leginkább ezzel a két szóval lehetne (kissé homályosan) meghatározni: „karcsú és fitt”.

A két fogalom ugyanabba az irányba mutat, de nem szabnak meg semmilyen konkrét normát. Más szóval: a mai ideál tekintettel van az individuális adottságokra és különbségekre. Az ember azt szeretné, hogy testének arányai megfelelőek legyenek, rugalmas és erős legyen, és ne legyen rajta túl sok felesleges kiló. Lendületesnek, mozgékonynak, terhelhetőnek és jó kedélyűnek kellene lennünk.

A jó kondíciónak a jó közérzetet kell szolgálnia

Megfelelőképpen átalakult a  belső  viszonyulás is, amellyel az ember megpróbálja elérni ezt a célt. Az önkínzás nemkívánatos dolog. Nem a test ellen, hanem   vele dolgozunk, nem egy elvont eszményképért, hanem önmagunkért, saját közérzetünkért.

Az „ideális súly” kifejezés, mely  korábban központi szerepet  játszott, mára elvesztette jelentőségét. A táplálkozással foglalkozó kutatók is régen másról beszélnek már: olyan testsúly a cél, melynek elérésekor az ember igazán jól érzi magát.

Ezzel igazodtak ahhoz  az irányzathoz, mely inkább a biológiai adottságokat, mint az esztétikai ideálokat tartja szem előtt. Az ilyen adottságok közé tartozik például az ún. „set point”, ami az egyéni testsúlyt befolyásolja, és a testalkat, amely lehet széles vagy keskeny, erős vagy gyenge, és ezzel már eleve különböző kiindulási helyzetet teremt. A „set point” veleszületett tulajdonság és megváltoztathatatlan.

A „set point”, akárcsak a testalkat, veleszületett tulajdonság. Ez annyit jelent, hogy szinte alig lehet rajtuk változtatni, és minden próbálkozás, amely erre irányul – legyen az radikális diéta vagy túl erős edzés – kudarcra van ítélve, esetleg betegséghez is vezethet.

A „set point” folyamatos diétával legfeljebb rossz irányban változtatható, tehát éppen az ellenkezőjét lehet elérni annak, mint amire egyesek törekszenek. Még kevésbé alakítható a testalkat. Sem sok edzéssel, sem diétával nem válhat egy hízásra hajlamos, zömök, ún. „piknikus” emberből vékony, ún. „leptoszom” alkat. Az ilyen testfelépítésű nőből ugyancsak sosem lesz kemény kötésű, erős izomzatú „atlétikus” alkat.

A testformálásnak is megvannak a maga korlátai

A csontozat eredendően széles vagy keskeny, könnyű vagy nehéz, és mivel ez eleve megszabja, hogy hogyan helyezkedjenek el a zsír-, izom- és egyéb szövetek, könnyen belátható, hogy a fogyókúrás étrendek és a testformálás többi módja előtt korántsem korlátlanok a lehetőségek.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ezen szövetek megoszlását a hormonok is befolyásolják. Egy ún. ösztrogén típusú nőnél pont azokon a helyeken gyarapodnak a zsírszövetek a leginkább, ahol minden nő csak lágy domborulatokat szeretne látni magán: a csípőn és a combon.

Az ellenkező típus esetében, ahol fiúsan keskeny a csípő, rendszerint a mellek is kicsik. A karcsúság és teltség közötti arány leginkább a leptoszom típusú nőknek adatik meg.

A felsorolt típusok egyébként nagyon ritkán fordulnak elő ilyen tiszta formában, szinte mindenki ezeknek valamilyen egyedi keveréke.

2350
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1497
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés